Bilders Folly, een nieuw initiatief aan de Baakse Beek

Gepubliceerd op 22 december 2020

Bilders2

In Vorden is de Baakse Beek tussen de kastelen Huis Vorden en Hackfort de afgelopen jaren opnieuw ingericht. Aan de beek, die door het Achterhoekse dorp stroomt, is op een markante plek bij een bruggetje over de beek , het Komvonder. Hier is tijdens de herinrichting een ovaalvormige ruimte ingericht. Als kers op de taart is er vanuit de Stichting KunstInVorden een initiatief ontstaan om op deze plek een nieuw kunstwerk te plaatsen, de Bilders Folly. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de voorbereiding en de financiering.

De herinrichting van de Baakse Beek viel voor een gedeelte samen met het uitzetten van het Bilderspad. Naamgever van dit fraaie wandelpad van ongeveer 13 kilometer is de romantische landschapsschilder Johannes Warnardus Bilders. Deze voorloper van de Haagse School bracht tussen 1868 en 1878 veel tijd door in Vorden. Hij schilderde en tekende er ongeveer dertig werken die als hoogtepunten binnen zijn oeuvre worden gezien. Het Bilderspad maakt het verhaal van de schilder tastbaar door de landschappelijkheid van de beek te koppelen aan de geschiedenis van de kastelen en de levendigheid van het dorp.

Verbindend kunstwerk

De Bilders Folly is boven alles een verbindend kunstwerk en bestaat uit een compositie van vijf geschakelde, verticale stammen binnen de ovaalvormige ruimte aan de beek. De maker is de internationaal actieve, in Vorden wonende en werkende kunstenaar Floris Brasser. Met het kunstwerk brengt Brasse een hommage aan de schilder Bilders. Het bouwwerk verrijkt het oeroude bekenlandschap met een plek waar de bezoeker kan kijken, verblijven en bezinnen. In het ontwerp speelt Brasser met richtingen van het kruispunt. Vanuit elke benaderingsroute biedt de Bilders Folly een andere aanblik en vormt de schakel tussen de zuidelijk gelegen nieuwbouw en het oude hart van het dorp aan de noorzijde van de beek.

Ook is de Bilders Folly een eerbetoon aan de bomen die voor de herinrichting van de beek en het landschap hebben moeten wijken. Het zijn dezelfde bomen die in het werk van Bilders zo’n belangrijke rol speelden.

Kunstenaar en initiatiefnemers streven ernaar om het kunstwerk te installeren rond juni 2021.