Bilderswandeling Rond Baakse Beek en Vorden

Gepubliceerd op 25 september 2017

Beleef de Baakse Beek door de ogen van een wereldberoemde landschapsschilder! De landschapsschilder Johannes Warnardus Bilders (1811-1890) leefde en werkte van 1868 tot 1878 in de zomermaanden in Vorden en met name in het beekdal van de Baakse en Hackfortse Beek. Hij was een schilder van nationaal belang en staat bekend als de voorloper van de Haagse School. Volgens kenners schilderde deze romanticus in Vorden zijn beste werk, waar hij verbleef in het Wapen van Gelderland, het huidige Hotel Bakker. Zijn werk inspireerde lokale partijen tot het plan voor een Bilderswandeling. Die brengt de beroemde landschapsschilderijen tot leven in de omgeving waar ze gemaakt zijn, een gebied dat uitblinkt in landelijk natuurschoon.

Illustratie bij Bilderswandeling 2

Revival van Vordense periode Bilders

Bilders staat volop in de belangstelling. In 2016 is een overzichtstentoonstelling geweest in Museum Veluwezoom en in Haus Koekkoek in Kleef was voorjaar 2017 een vergelijkbare overzichtstentoonstelling. De revival bracht de makers van de tentoonstelling, uitgever Blauwdruk en een aantal lokale partners - VVV/toeristisch platform Vorden, Vereniging Oud Vorden, Natuurmonumenten en het Waterschap Rijn IJssel – er toe de koppen bij elkaar te steken om de schilder in zijn Vordense werkgebied te laten herleven. Een plan werd geboren! Een wandelroute, vernoemd naar J.W. Bilders, vergezeld van informatie over de schilder en zijn object: het romantische natuurlandschap van het beekdal van de Baakse Beek.

De beoogde route van de Bilderswandeling

De wandeling voert langs de Baakse Beek en langs de locaties waar Bilders schilderde, met als start en eindpunt de parkeerplaats achter Hotel Bakker in Vorden. De route gaat naar Kasteel Vorden, langs de Baakse/Hackfortse Beek naar huis Hackfort en via de Enzerinckweide en de Veengoot weer terug. De route is circa 12 kilometer lang met enkele inkortmogelijkheden, opstappunten en cateringfaciliteiten onderweg. Trefwoorden van de Bilderswandeling zijn: romantische landschapsschilderkunst, natuurbeleving (met name water en landschap) en cultuurhistorie met in de hoofdrol landschapsschilder Bilders, zijn leven en werk in Vorden en zijn visie op en beleving van het landschap en de natuur. Daarnaast komen de herinrichting van de beek en de daarmee beoogde natuurontwikkeling aan de orde.

Romantisch wandelen

Grieto Zeeman, lid van de werkgroep Toeristisch Platform Vorden, licht toe: ‘Tot de werkgroep behoren een aantal experts die bezig waren de locaties van de veertig in Vorden gemaakte werken van Bilders vast te stellen. Op datzelfde moment speelde de realisatie van de herinrichting van de Baakse Beek. In het gebied rond deze beek heeft Bilders zijn meeste Vordense werken gemaakt. De combinatie was snel gemaakt en nu is de tijd rijp om het plan voor de Bilderswandeling de wereld in te brengen en de financiering rond te maken. We willen de wandeling juli 2018 in gebruik nemen, het wordt een romantische belevingswandeling, dus zeer geschikt voor lange zomeravonden.’ Het romantische kunstzinnige karakter van de Bilderswandeling sluit overigens naadloos aan op het Liefdespad, een belevingspad met soortgelijke ingrediënten, dat momenteel door een enthousiaste samenwerking van lokale partijen ontwikkeld wordt rond Ruurlo. Het Liefdespad wordt, zeer toepasselijk, Valentijnsdag 2018 geopend.