Volop toeristische kansen in de Achterhoek!

Gepubliceerd op 26 april 2019

De Achterhoek is door de fietsersbond uitgeroepen tot het beste fietsgebied van Nederland. Vrijwel nergens is de afwisseling in landschap zo groot als in dit gebied. Fietsen in de Achterhoek is genieten van historie, natuur, prachtige fietspaden en handige fietsroutes, ook voor mountainbikers en wielrenners. Ook het kleinschalige, authentieke karakter van de Achterhoek trekt veel bezoekers. Gecombineerd met een (meerdaags) verblijf levert dat alle ingrediënten voor een interessante groeimarkt: toerisme en recreatie.

In de lift

De Achterhoek zit in de lift. Er is een sterke toename in inkomend toerisme, vooral vanuit Duitsland en België. Het economische belang van de verblijfsrecreatie groeide de afgelopen jaren dan ook sterk. Tussen 2015 en 2017 is het aantal Duitse en Belgische verblijfsgasten verdubbeld. Het aantal toeristische overnachtingen groeide in 2017 t.o.v. 2013 met ruim 6 procent, tot meer dan 3 miljoen. Dat gold vooral voor de overnachtingen in bungalowparken en hotels. Overnachtingen op kampeerplaatsen daalden licht in aantal, op zowel reguliere campings als minicampings. Er blijkt een groeiende vraag naar meer luxe accommodaties zoals glamping, safaritenten en stacaravans.

Foto verblijfsrecreatie

Kampeersector sterk vertegenwoordigd

Omdat de Achterhoek zich kenmerkt door een groot kampeeraanbod, is het interessant vraag en aanbod tegen het licht te houden. Kwaliteit en vitaliteit van de branche bepalen deels het succes van de sector, vernieuwing is daarom van belang. Inspelen op nieuwe behoeftes en aanbod van onderscheidende concepten zijn nodig om Achterhoek als aantrekkelijke bestemming te handhaven en stimuleren. Door de verblijfsaccommodaties af te stemmen op de vraag, kunnen meer overnachtingen gerealiseerd worden: dat is de vernieuwingsslag die overheid en ondernemers samen willen maken, richting een duurzame en vitale sector. Stichting Achterhoek Toerisme gaat in dit kader een vitaliteitsonderzoek uitvoeren, inclusief een vraag- en aanbodanalyse onder verblijfsrecreatie-ondernemers in de Achterhoek.

Voorbereiden op buitenlands bezoek

Om de groei van inkomend toerisme te stimuleren, is het goed om in te spelen op de behoefte en verwachtingen van de internationale gast. Een citaat van Manuel Hezeman, directeur van Achterhoek Toerisme, spreekt boekdelen: ‘Er is meer nodig dan alleen maar marketing. De Belg of Vlaming is bourgondisch ingesteld en goed eten en drinken komen bij hen op de eerste plaats.’ Duitsers hebben ook hun eigen karakteristieken. Zo stellen ze veel prijs op kwaliteit, service en kennis van de Duitse taal. Daarnaast vinden ze vertrouwen en een juiste prijs/prestatieverhouding belangrijk. Voor meer kennis van de doelgroepen heeft Stichting Achterhoek Toerisme interessante informatie en cursussen beschikbaar.

https://www.interstroom.nl/portfolio/stichting-achterhoek-toerisme/